O Neumu

 

Neum je turistički grad i jedini izlaz Bosne i Hercegovine na Jadransko more. Smješten je u brdovitom zaljevu Neum - Klek. Opština Neum ima površinu od 226 km2, 5600 stanovnika, a u samome gradu živi oko 4000 mještana. Neumska rivijera duga je 9 km, a zahvaljujući razvedenosti obale ta je dužina 24 km.

Dobio je ime po "starome Neumu", smještenom 2 km od obale prema unutrašnjosti. Neum je, uistinu, novi grad iznikao na strmim obroncima zaljeva u drugoj polovici prošloga stoljeća. Izgradnja Neuma intezivira se izgradnjom Jadranske magistralne ceste 1965., a posebno nakon osnivanja općine 1978.

 

Položaj

Geografski, Neum pripada regiji JUŽNI JADRAN, u trokutu turističkih središta MAKARSKA - MOSTAR - DUBROVNIK, i od otvorenoga mora Jadrana zaklonjen je poluotokom Pelješac, poluotokom Klek i njihovim prekrasnim uvalama, lučicama i turističkim i ribarskim naseljima. Jadranska magistralna cesta, koja prolazi kroz grad, povezuje ga sa Dubrovnikom (66 km) na jugu, te Pločama (35 km), Makarskom (80 km) i Splitom (140 km) sa sjeveru. Dolinom Neretve, od Sarajeva (210 km) preko Mostara (75 km) i Ploča, prolazi električna željeznička pruga i Magistralni put Sarajevo - Opuzen (18 km). Dubrovački aerodrom Ćilipi udaljen je 90 km, aerodrom Mostar 70 km i aerodrom Split 170 km. Ovakva povezanost otvara Neumu izvrsne mogućnosti turizmu tijekom cijele godine.

 

Klima

Mediteranska klima, s puno sunčanih dana. Temperatura mora u julu i junu je i do 27°, a zime su blage s vrlo rijetkim snijegom. Što se tiće vjetrova, uglavnom pušu maestral, tramontana (bura), šilok (jugo) i lebić.

 

Povijest

Neum ima dugu i složenu povijest. Napisano je više knjiga i studija, o njegovoj prošlosti i ondašnjim dešavanjima, stanovništvu, vladarima. Prvi spomeni Neuma su iz predslavenskog doba, iz VI. stoljeća tačnije 533. godine (NEUMENE).

Iz novije povijesti znamo da je do 1718. godine teritorijalno bio u sastavu Dubrovačke Republike, kada ga ova mirovnim sporazumom u Požarevcu predaje Turcima, kao koridor-enklavu, od Hutova do mora kao luku za potrebe brodova i opskrbe vojnih snaga u zaleđu, a radi političkih i trgovačkih tenzija s Mlečanima.

Kao turska enklava je sve do 1876. godine, da bi dvije godine kasnije, kao čitava Bosna i Hercegovina, ušao u sastavu Austro-Ugarske Monarhije i to sve do 1918. godine. Od tada, pa do početka II. svjetskog rata, je u sastavu Kraljevine Jugoslavije.

Uglavnom, godine 1945. razgraničenjem među tadašnjim republikama (FNRJ) ostaje u republici BiH, gdje je i danas. Sredinom 50-ih godina prošloga stoljeća u priobalju se počinju graditi prva odmarališta. Kroz Neum 1965. prolazi Jadranska magistralna cesta. Odmah potom izgrađen je auto-kamp, a intenzivnu gradnju radničkih odmarališta prati gradnja i ostalih pratećih turističkih sadržaja: restorana, trgovina, itd, da bi 1977. bio izgrađen prvi hotel - hotel "NEUM".

Godine 1978. osniva se opština Neum, kao jedinica lokalne samouprave i kao nositelj daljnje turističke, ugostiteljske i urbane izgradnje grada. Slijedi izgradnja ostalih hotela, gradske i ukupne turističke infrastrukture, poslovnih i stambenih zgrada, struje, vodovod, trgovina, telefon, itd., i u ostalom svi sadržaji koji danas čine grad Neum jednom urbanom sredinom, s bogatom turističkom ponudom.

Poruke {{unread_count}}
Razgovor sa: {{currentConversation.display_name}}
{{chat.display_name ? chat.display_name[0] : ''}}

{{chat.display_name}}

Ti: {{chat.last_message.content}}

{{chat.unread_count }}